Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wpb_admin_account' not found or invalid function name in /var/www/xn--uafhngigrdgivning-hrbn.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298
Beskatning af aktier → har du styr på hvordan dine aktieindkomst skal beskattes?

Beskatning af aktier

Hvad er en aktie?

En aktie er, hvor du køber dig til en andel i en virksomhed, som er organiseret som et aktieselskab. Det betyder at, hvis man ejer alle aktierne, så ejer man dermed hele virksomheden. Der er i dag mange danskere, der har en mindre eller større opsparing, som de ønsker at investere. Investering betyder at man via et input af ressourcer, såsom penge forventer et afkast tilbage i form af, at det investerede vokser. I dette tilfælde betyder det, at du kan investere din opsparing i aktier og dermed få et afkast på dine penge og dermed få flere penge. Værdien af en aktie styres af markedet og kan dermed både stige og falde. Dette betyder, at du ikke kan være garanteret en god investering ved at købe en aktie.

Hvis der er afkast på din investering i aktier, så får du en såkaldt aktieindkomst. En aktieindkomst er hermed den indkomst, der er opnået som et afkast ved aktier. Aktieindkomsten kan også være negativ, hvilket skyldes som nævnt overstående at aktie kan stige og falde og du kan dermed både tjene og miste penge. Aktieindkomsten er dermed det aktieudbytte, som du har fra både danske og udenlandske selvskaber samt fortjenester og tab ved salg af aktier.

Billede af beskatning af aktier

Beskatning af aktieindkomst

Hvis du har en positiv aktieindkomst og dermed gevinst, så skal de første 50.600kr beskattes med 27 procent. Hvis du har en aktieindkomst, der er højere end dette, så bliver alt derover beskattet med 42 procent. Denne overgang kaldes for progressionsgrænsen. For personer i ægteskab gælder da den dobbelte progressionsgrænse, hvilket betyder at de første 101.200kr skal beskattes med 27% og derover med 42%.

Aktieindkomsten bliver beskattet i det år, hvor du har modtaget aktieindkomsten. Du bliver ikke opkrævet skat, når du modtager pengene med det samme, men du bliver derimod opkrævet det beløb , som du skal betale i skat i forbindelse med din årsopgørelse, som offentligøres hvert år i marts. Det er derfor en fordel, hvis du har aktier at være forberedt på denne skatteopkrævning hvert år.

Eventuelt tab i din aktieindkomst bliver automatisk modregnet gevinsten. Dette betyder, at dine eventuelle tab i pågældende år bliver modregnet din eventuelle gevinst og dermed bliver din samlede aktieindkomst lavere.

Billede af beskatning af aktier

Investeringsrådgiver

Har du en mindre eller større opsparing stående, som du godt kunne tænke dig at tjene penge på og dermed lave et afkast via aktier, så kan det være en fordel at få rådgivning af en investeringsrådgiver. Aktier er som nævnt tidligere styret af markedet og du kan dermed ikke være sikker på, at der er gevinst, men også risikere at miste penge. Der er dog nogle aktier, der er mere sikre end andre at investere sine penge i. Det er i den forbindelse en god idé at få rådgivning af en investeringsrådgiver.

En investeringsrådgiver kan hjælpe dig med at finde de aktier, som er bedst for dig og din økonomi at investere i. Endvidere kan en investeringsrådgiver rådgive dig i beskatning i aktier ,sådan at du har den nødvendige viden, som det kræver at have aktier. Du kan læse nærmere om en investeringsrådgivning her.