Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wpb_admin_account' not found or invalid function name in /var/www/xn--uafhngigrdgivning-hrbn.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298
Økonomistyring i praksis → lær hvordan du kan styre din økonomi

Økonomistyring i praksis

Hvad er økonomistyring?

Økonomistyring er et fagbegreb, der primært bliver brugt i økonomiafdelinger i større virksomheder rundt i hele verden. De mennesker som arbejder med økonomistyring beskæftiger sig som ordet indikerer med økonomi og styringen deraf.

Herunder kan registrering som f.eks. nedskrivning af omkostninger, udgifter, indtægter og investeringer i virksomheden nævnes. Dernæst kan rapportering nævnes. Dette betyder rapportering af virksomhedens processer og resultater. Dette gøres normalt via en rapport, der viser hvordan økonomien har været. Den typiske og mest anerkendte rapport er virksomheders årsrapport. Derudover arbejdes der med planlægning i form af at planlægge virksomedens retning samt motivere medarbejderne i virksomheden i denne retning. Sidst kan kontrol nævnes, netop fordi at de beskæftiger sig med virksomhedens aktiviteter og processer for at sikre sig, at der bliver brugt mindst muligt.

Alle disse overstående opgaver er økonomistyring i praksis, som er det de mennesker, der arbejder med økonomistyring beskæftiger sig med. Alle opgaverne har alene og sammen formålet, om at forbedre virksomhedens økonomi og dermed styre økonomien i den rigtige retning.

Billede af økonomistyring i praksis

Økonomistyring over din private økonomi

Overstående var en beskrivelse af økonomistyring som fagbegreb samt hvordan det typisk optræder i virksomheder eller med andre ord; hvordan man styrer økonomien i en virksomhed. Denne metode at styre en økonomi på kan med fordel benyttes på din private økonomi også. Vi ved alle sammen at det er en god idé at have styr på sin private økonomi, men hvordan man får styr på sin økonomi i praksis er dog et lidt sværere område.

Metode

I forhold til registrering så kan du lave et budget og dermed nedskrive, hvad du har af indtægter og udgifter. Du kan læse mere om, hvordan du kan lave et budget her.  Rapportering i virksomheder er som nævnt tidligere bedst kendt som en årsrapport, hvor virksomhederne fortæller offentligheden, hvordan økonomien har været. Dele af dette kan også videreføres til din privatøkonomi. Det er nemlig en fordel, at du f.eks. en gang i året sætter dig ned og får skrevet op, hvordan din økonomi har været det sidste år. Har dit budget passet? Har du haft overskud eller underskud i budgettet. Ved at gøre dette, får du overblik og kan dermed tilpasse dit budget og økonomi igen.

Dernæst kan planlægning også overføres til din private økonomi. Det er en god idé at planlægge i hvilken retning, du ønsker dit liv skal gå imod. Ønsker du f.eks. at købe et hus, ønsker du at rejse, ønsker du en større opsparing eller andet, så er det en fordel at få det skrevet ned og planlagt ind i din økonomi, sådan at disse ønsker kan gå i opfyldelse. Du kan med fordel sætte nogle små delmål undervejs, sådan at du motiverer dig selv endnu mere til, at få disse ønsker i opfyldelse. Det sidste er kontrol, hvilket betyder, at du skal have kontrol over din økonomi og sikre dig, at du ikke bruger mere end nødvendigt på f.eks. dine udgifter. Du kan læse nærmere om, hvordan du kan sikre, at du ikke betaler mere end nødvendigt og få sparetips her. Det er vigtigt, at du holder dig til dit budget for at din økonomistyring i praksis bliver en succes.

Billede af økonomistyring i praksis