Et forældrekøb er, når du som forælder køber en ejerbolig for at leje den ud til dit barn. En ejerbolig kan både være en lejlighed, et række hus eller anden bolig. Oftest ses et forældrekøb i forbindelse med, at forældrenes børn skal starte på et studie. Det kan være svært, at finde en lejlighed i storbyerne i Danmark grundet den markante efterspørgsel. Dette resulterer desværre i, at det at finde en lejebolig i storbyerne er stort set umuligt og i så fald i hvert fald finde en, der kan betales. Grundet overstående køber de forældre, som har mulighed for det en lejlighed til deres barn, sådan at barnet kan få et trygt og praktisk hjem under og efter studierne.
Det skal nævnes, at på trods af at det hedder et forældrekøb, så behøver det ikke nødvendigvis være forældrene, der står bag købet. Der er faktisk ingen krav om, at det skal være familierelationer. Det kan derfor godt være bedsteforældre, en onkel/tante eller en kollega der står bag købet. Der kan også foretages et omvendt forældrekøb, som betyder, at voksne børn køber en ejerbolig med det formål at leje den ud til deres forældre.
Forældrekøb regler – hvilke?
Hvis du som forældre gerne vil købe en ejerbolig til dit barn, så er der nogle forældrekøb regler, som du skal forholde dig til. Først og fremmest for at det er muligt, at lave et forældrekøb, så kræver det, at du som forælder har en god økonomi og en høj friværdi.
Dernæst er der nogle helt klare regler for, hvilken husleje du kan leje den købte bolig ud til dit barn for. Huslejen som dit barn skal betale, skal svare nogenlunde til markedslejen. Markedslejen er den husleje, som du kunne opnå, hvis du udlejede lejligheden til en anden end dit barn eller med andre ord; til en ikke nært beslægtet. Måden hvorpå du kan finde ud af markedslejen er ved at undersøge priserne på lejen for liggende lejemål i det område, hvor din købte bolig ligger. Hvis du vælger, at sætte huslejen til dit barn lavere end markedslejen, så bliver du beskattet af forskellen mellem markedslejen og din fastsatte leje.
I forbindelse med beskatning, så skal du ved forældrekøb også sætte dig ind beskatningsformer. Der er nemlig tre forskellige beskatningsformer, som du skal tage stilling til. Disse er: skat efter de almindelige skatteregler, virksomhedsordningen og kapitalafkastordningen. Du kan læse nærmere og mere deltaljeret om disse tre beskatningsformer her.
Er forældrekøb en god investering for dig? Søg rådgivning
Et forældrekøb kan der både være fordele og ulemper forbundet ved. En fordel er, at et forældre køb i nogen tilfælde kan ende med at blive en rigtig god investering for forældrene. Dette er især tilfældet, hvis prisen på din købte ejerbolig stiger. Dette var tilfældet for nogle år siden, hvor priserne på ejerboliger var attraktive og renter var meget lave. Der kan også være en skattemæssigfordel for jer forældre ved et forældrekøb, hvilket resulterer i en økonomisk fordel. En ulempe ved forældre er dog, at du kan risikere at tabe penge på boligen ved et eventuelt salg, hvis f.eks. boligpriserne falder. Du kan læse mere om fordelene og ulemperne ved et forældre køb her.
Hvis du står og overvejer at lave et forældrekøb, så kan det anbefales at søge rådgivning. Det kan være svært og uoverskueligt at danne sig et overblik over forældrekøb og i den forbindelse vælge den rigtige beskatningsform. Derudover er det en fordel, at få rådgivning i, om det vil være en god investering for dig og din økonomi til et forældre samt om der er marked for det.
Du kan på pengeraadgivning.dk booke et gratis og uforpligtende møde med en uvildig rådgiver, hvor du har mulighed for, at få svar på de mange spørgsmål du måtte have.