Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wpb_admin_account' not found or invalid function name in /var/www/xn--uafhngigrdgivning-hrbn.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298
Lav budget → få overblik i hverdagen og overskud i økonomien

Lav budget

billede af budget

Et budget er en liste over dine forventede indtægter og udgifter, du har hver måned. Et budget kan være med til at skabe et overblik over din økonomi. Det vil med andre ord sige, at ved at have et budget så ved du præcis, hvad dine penge bliver brugt på.

Husk alle indtægter og udgifter

Når du skal lave et budget, så er det vigtigt, at du husker alle dine indtægter og udgifter, da det giver det præcise billede af din økonomi. Ved indtægter menes der, alt hvad der kommer ind på din konto herunder f.eks. din løn, dagpenge, SU, feriepenge, børnepenge, boligsikring osv. Udgifter kan deles op i to – dine faste udgifter og variable udgifter.

Dine faste udgifter er de udgifter, du skal betale fast hver måned såsom husleje/boliglån, vand, varme, vaskeri, billån, benzin, ejerafgift, vægtafgift, offentlig transport, medie licens, internet, tv, telefon, forsikringer, tandlæge, medicin osv. Overstående udgifter er de typiske faste udgifter, vi alle ofte har. Dertil kommer der også nogle variable udgifter. Med variable menes der netop de udgifter der kan svinge op og ned. Dette er udgifter som f.eks. ferier, biografture, tøj, gaver, takeaway, dagligvareindkøb osv.

Selvom dine faste udgifter er faste, så kan det være en fordel, at undersøge markedet inden for flere af de forskellige udgiftsposter og dermed sikre, at du har den billigste løsning. Derudover er det en god idé, at gøre nogle af de variable omkostninger faste. Det betyder at du f.eks. hver måned sætter et præcis sum penge af til mad og fornøjelser. På den måde er du sikker på, at der hver måned er råd til alle dine udgifter.

billede af budget

Uforudsete udgifter

De overstående indtægter og udgifter er de overordnede, når du skal lave et budget. Det er selvfølgelig vigtigt at dine indtægter er højere end dine udgifter. Hvis dine udgifter er større end dine udgifter, så bruger du flere penge, end du har. Hvis dette er tilfældet, er det vigtigt, at du får ryddet op i dine udgifter og undersøger, om du reelt set har brug for mange af de ting, som du betaler til. Du kan læse mere om, hvordan du kan spare penge i hverdagen her.

Det er også vigtigt, at du i dit budget gør plads til uforudsete udgifter. En uforudset udgift kunne f.eks. være, at du blev arbejdsløs. Hvis du bliver arbejdsløs og dermed får en mindre indtægt, så er det vigtigt, at du stadig kan betale alle dine udgifter.

Derudover er der også typiske uforudsete udgifter som konfirmationer, begravelser, bryllup, julegaver, dimission/udlæring osv. Fælles for disse udgifter er at de altid kommer som en overraskelse og ved at regne dem i dit buget er du sikker på, at der er penge til det.

billede af budget

Opsparing

Hvis der er flere penge tilbage, efter du har betalt alle dine udgifter, så er det en god idé at have lave en opsparing med de resterende penge. Din opsparing kan du frit benytte, til det du mener den skal bruges til, men det kunne f.eks. også være til udbetaling af et hus. Bliv klogere på opsparing her.

Ved at lave et budget viser du banken og andre potentielle låneudbydere, at du har et overblik over din økonomi og styr på den. Det vil kun være en fordel for dig, når du f.eks. skal købe hus, da du dermed vil blive betragtet som en god kunde. Med andre ord kan der siges; lav et budget og lev et liv med overblik og overskud i økonomien.